• Română
  • English

Echipamentul prelucreaza o gama mare de repere diferite si se bazeaza pe un dispozitiv de alimentare cu semifabricate ce nu necesita niciun reglaj, o banda transportoare cu lant metalic, pe care operatorul plaseaza reperele de prelucrat, si de un sistem de vedere artificiala ce transmite robotului datele despre piesa si orientarea acesteia.
(foto 457 e 502).

Robotul utilizat, Kawasaki MX500, pentru astfel de operatii trebuie sa fie rigid structural si sa preia sarcini portante mari.
Particularitatea acestui sistem consta in prezenta celui de-al doilea sistem de vedere artificiala care, impreuna cu utilizarea de palpatori speciali, permite definirea pozitiei exacte fata de dispozitivul de apucare, a suprafetelor de prelucrat in plan X,Y,Z, astfel incat sa permita robotului efectuarea automata de corectii ale programelor si ale pozitiilor de lucru in functie de datele preluate.

Unitatile de prelucrare montate in celula sunt: polizor cu doua discuri tangentiale, unitate de frezare, polizor cu disc simplu frontal (foto 483 e 486) si unitate de taiere cu disc prevazuta cu dispozitiv de citire a uzurii discului de taiere.

Manipularea piesei in siguranta si stabila in timpul prelucrarilor este asigurata de un dispozitiv cu actionare hidraulica.

Evacuarea pieselor prelucrate se face tot pe un transportor cu lant metalic similar cu cel de alimentare.

Sistemul robotizat este inchis intr-o cabina ce asigura, pe langa reducerea zgomotului in timpul prelucrarii, stabilitatea conditiilor de lucru pentru sistemul de vedere artificiala, cat si protectia perimetrala necesara in aplicatiile cu roboti industriali.

Sistemul lucreaza cu ajutorul unui program software dedicat, ce parametri-zeaza toate datele primite de la sistemele de vedere artificiala si palpatori.
Pentru prelucrarea de piese de dimensiuni mari se utilizeaza solutia cu un robot, in acest caz modelul Kawasaki MX420, ce manipuleaza o unitate speciala de polizare cu disc, prevazuta cu sistem de compensare a fortelor de prelucrare si un dispozitiv de palpare a suprafetei piesei. 
In acest caz robotul este mobil si se deplaseaza pe o cale de rulare amplasata pe sol, pentru a extinde spatiul propriu de lucru si astfel sa fie in masura sa prelucreze piese cu lungime de pana la 3800 mm.  Un palpator special montat pe unitatea de polizare permite evaluarea volumului adaosului de prelucrare de pe piesa turnata, prin palparea unui numar semnificativ de puncte, astfel incat sa se stabileasca corect numarul de treceri pe care robotul trebuie sa-l execute in timpul polizarii pentru a obtine o toleranta de forma definita a piesei dupa prelucrare. 

Programul de lucru al robotului a fost structurat astfel incat sa primeasca de la software-ul CAM al clientului toate datele referitoare la suprafata piesei ce trebuie polizata si prin intermediul software-ului dedicat, sa le transforme pe toate acestea in traiectorii ale robotului in mod automat, cu pozitionarea sculei, cu precizia necesara, precum si determinarea pozitiilor in spatiu ale zonelor de prelucrare, independent de tolerantele de forma si fara a fi necesare pozitionari precise ale pieselor in diferite dispozitive.

Kawasaki Robotics a dezvoltat si produs o noua familie de roboti cu structuri cat mai rigide si cu sarcini portante mari, cu o constructie revolutionara, ce se doreste a fi integrata in viitor si in alte aplicatii care pana acum nu puteau sa beneficieze de flexibilitatea si versatilitatea specifice utilizarii robotilor industriali putand astfel sa sustina cu succes solicitarile din ce in ce mai indraznete ale pietei internationale in ceea ce priveste automatizarea in cele mai variate sectoare industriale.

Aboneaza-te la newsletter-ul Robital

Image CAPTCHA